"Enter"a basıp içeriğe geçin

İhbar Süreleri Nasıl Hesaplanır?

İhbar Süreleri Nasıl Hesaplanır?

İş Kanunu’na göre, işveren veya işçi iş ilişkisini sona erdirmek istediğinde belirli ihbar sürelerine uymak zorundadır. İhbar süreleri, işçinin çalıştığı süreye göre değişiklik gösterir ve genellikle işçi lehine olacak şekilde düzenlenmiştir. İhbar süreleri, işçinin çalışma süresine göre hesaplanırken dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır.

Öncelikle, işçinin çalıştığı süre belirlenir. İşçinin çalışma süresine göre ihbar süresi şu şekildedir:

  • İşçi 6 aydan az çalışmışsa, 2 hafta,
  • İşçi 6 aydan 1,5 yıla kadar çalışmışsa, 4 hafta,
  • İşçi 1,5 yıldan 3 yıla kadar çalışmışsa, 6 hafta,
  • İşçi 3 yıldan fazla çalışmışsa, 8 hafta.

İhbar süresi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise işyerindeki toplam çalışan sayısıdır. İşyerinde en az 30 işçi çalışıyorsa, işveren işçiye ek olarak 6 haftalık ihbar süresi daha vermek zorundadır. Ancak, işçiye bu sürenin tamamını çalışarak geçirmesi için izin verilmezse, işveren işçiye bu süreye tekabül eden ücreti peşin ödemek zorundadır.

İhbar süreleri hesaplanırken işçinin çalışma süresi, işyerindeki toplam çalışan sayısı ve işverenin vereceği ek süre gibi faktörler dikkate alınmalıdır. İşçi ve işveren arasında yaşanabilecek anlaşmazlıklarda İş Mahkemeleri yetkilidir ve mahkeme kararlarına uyulması zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir